Proiectul BLOC. UNBLOCK este un demers interdisciplinar, ce sondează specificul locuirii la bloc și caută soluții pentru îmbunătățirea calității vieții în acest model urban de locuire, foarte răspândit pe teritoriul țării.

Pentru a acoperi cât mai bine aria de studiu, proiectul are 3 componente:

1. Un workshop interdisciplinar, prin care o echipă de studenți condusă de arhitecți și specialiști realizează o amenajare model într-o scară de bloc socialist din București. Componenta practică a proiectului este un exepriment viu, menit să descopere potențialul de dezvoltare și actualizare al spațiilor comune din blocurile de locuințe.

Echipa de studenți propune amenajarea și obiectele necesare ei (cutii poștale noi, corpuri de iluminat, suporturi pentru plante, avizier, etc), ca apoi să le realizeze fizic, deprinzând cu acest prilej lucrul cu diferite materiale (lemn, metal, ceramică, beton). În același timp, o echipă de studenți antropologi sondează straturile profunde și percepția locatarilor asupra scării și locuirii la bloc.

Scara de bloc în care se intervine, cu sprijinul Grupului de Inițiativă Civică Cișmigiu este scara centrală a blocului Liric din str. Ion Brezoianu, nr 47-49-

-

Workshop-ul are loc la Nod Makerspace în luna septembrie. Evoluția sa poate fi urmărită pe pagina de facebook a asociației DTM.

2. Serile de conferințe sunt susținute de arhitecți și antropologi cu experiență și studiu în domeniul locuirii colective și lucrul cu comunitățile. Serile de conferințe sunt o platformă de dialog deschisă publicului larg, prin care se caută soluții pentru cartarea problemelor, înțelegerea fenomenului și îmbunătățirea spațiilor, a locuirii și a relațiilor dintre locatari.

Conferințele au loc la Mater, biblioteca de materiale, iar programul complet este disponibil pe facebook

Vineri, 7 septembrie, ora 18.30
arh. Cristi Borcan - Studio Basar
Școala de Oraș 2015-2017: co-producerea spaţiului public

Luni, 10 septembrie, ora 19.00
arh. Tudor Elian
În jurul blocului - practici, interstiții, bricoleuri

Miercuri, 12 septembrie, ora 19.00
arh. Șerban Sturdza
Apartamentul

-

3. O serie de workshop-uri destinate celor implicați în asociații de locatari (președinți, administratori, membri de consiliu). Prin ele sunt predate rezultatele proiectului și alte informații utile în replicarea acestui model de lucru, pentru a ameliora un număr cât mai mare de spații. Cu această ocazie este lansat „Ghidul locatarului”, un ghid de bune practici în format de ziar, ce rezumă informații utile pentru administratorii acestui tip de spațiu.

Workshop-urile au loc la centrul comunitar La Firul Ierbii în luna octombrie. Programul și înscrierile vor fi lansate în curând. Cei interesați pot solicita notificarea în scris odată cu lansarea înscrierilor la andrei@asociatiadtm.ro


Ulterior derulării proiectului, se intenționează continuarea demersului de înțelegere și îmbunătățire a acestui tip de spațiu printr-o publicație mai amplă, ce conține atât rezultatele proiectului de față, cât și interviuri cu profesioniști din diferite domenii ce au studiat fenomenul, perspective de dezvoltare, resurse.


Proiect inițiat și condus de Alexandra Mihailciuc și Andrei Tache, organizat de Asociația Designers, Thinkers, Makers și Nod Makerspace, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în parteneriat cu Banca Transilvania și La Firul Ierbii.