Tabără RAKU

Dintre meșteșugurile și îndeletnicirile manuale pe care le-am încercat, lucrul cu pământul (și focul) e o experiență aparte. S-ar putea scrie multe. Că lutul este materialul cel mai apropiat alcătuirii noastre. Despre cum modelarea materiei e diferită de orice alt tip de prelucrare prin tăiere, batere, sculptare, șlefuire și tot ce vreți. S-ar mai putea scrie despre implicațiile fizico-chimice, simbolice și spirituale ale focului. Iar acestea sunt reale, însă cu adevărat relevantă și revelatoare este numai experiența de lucru.

Arderea raku implică desfacerea cuptorului când obiectele ajung la temperatura de 900-1000°C. Obiectele incandescente sunt aruncate în materie combustibilă, ceea ce produce efecte imprevizibile în glazură. Detalii despre ceramica raku aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Raku_ware

BRIEF

• Tabără de ceramică raku pentru începători
  • Studenți și tineri profesioniști arhitecți, artiști, designeri de produs, maxim 33 de ani.
  • Într-o gospodărie din Gura Vitioarei, jud. Prahova, lângă Vălenii de Munte.
  • Lucru asistat de 3 tutori ceramiști
  • 7 zile în săptămâna 20-26 august 2018
  • Cost (cazare, hrană, materiale, asistență, arderi incluse): 580 lei pentru studenți și 650 lei pentru absolvenți

obiect tipic pentru tehnica raku

Duminică, 19 aug, după prânz - primirea participanților și acomodare

Luni, 20 aug - Prezentare ceramică și ardere raku și schițe de lucru. Ardere probe materiale

Marți, 21 aug - Sesiuni de lucru asistat (modelare), eseu și discuții

Miercuri, 22 aug - Sesiuni de lucru asistat (modelare), silent morning

Joi, 23 aug - Sesiuni de lucru asistat (modelare), plimbare pe dealuri

Vineri, 24 aug - Ardere biscuit, glazurare

Sâmbătă, 25 aug - Arderi finale și concluzii, party în livadă

Duminică, 26 aug - Ordine și rămas bun

TEMĂ DE LUCRU

Sesiunile de lucru se desfășoară pe marginea unei teme date și include un obiect funcțional și unul expresiv. Cei mai iscusiți pot lucra și la un al 3-lea obiect la alegere.

Participanții păstrează toate obiectele pe care le produc.

CAZARE ȘI MASĂ

Tabăra se desfășoară într-o gospodărie prietenoasă din Gura Vitioarei. Gazdele ne asigură spațiu de cazare pentru cort în livadă și un număr limitat de locuri în camere de 2 persoane. Avem la dispoziție duș și toaletă exterior și interior și suficiente locuri pentru siesta de prânz.

Există în zonă pensiuni care pot fi rezervate de către participanții care din diferite motive nu se împacă cu regimul de camping.

Gazdele (Buni + sidekick) ne vor asigura și hrana gătită pe tot parcursul taberei. Meniul va fi stabilit de organizatori în funcție de opțiunile și nevoile participanților. Ingredientele sunt în general produse local.

Băuturile includ apă, ceai, cafea și un shot de palincă de bun venit. Răcoritoare sau alcool se pot găsi la magazinele din apropiere.

TRANSPORT

Se poate ajunge cu mașina personală, coordonate GPS: 45.149403, 26.028597

Se poate ajunge cu trenul direct sau la Ploiești / Vălenii de Munte, de unde există microbuz spre Gura Vitioarei. Există microbuz București IDM Basarab - Gura Vitioarei. Detalii complete înainte de tabără.

Susținem participanții care vin cu vehicul personal să împartă drumul cu alți participanți.

ÎNTREBĂRI ȘI ÎNSCRIERI

Pentru întrebări ne poți contacta la andrei@asociatiadtm.ro sau pe mesageria facebook a asociației Designers, Thinkers, Makers.

1. Pentru înscriere vă rugăm să completați următorul formular, urmând ca organizatorii să confirme disponibilitatea. Vom atribui locurile după eligibilitate, în ordinea sosirii.

2. Confirmarea disponibilității înseamnă rezervarea locului pentru 5 zile, timp în care trebuie achitată contravaloarea taxei de participare.

3. Taxa este 580 lei (studenți) sau 650 lei (absolvenți)

4. Înscrierile sunt deschise până la 25 iulie 2018

inscriere

Locurile vor fi rezervate și apoi atribuite în ordinea înscrierilor.

ÎNDRUMĂTORI

Cristina Ciobanu este artist vizual cu specializarea ceramică. A participat la expoziții de grup, tabere și simpozioane de ceramică din țară și străinătate. În 2011 a primit Premiul Național pentru ceramică oferit de Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Constanța, Salonul de ceramică “Costel Badea”. A inițiat o serie de cursuri în tainele porțelanului pentru începători, adulți și copii.

Maria Militaru, artist plastic a participat la mai mult de 10 expoziții de grup și o serie de tabere și simpozioane de ceramică din țară și străinătate, a inițiat și organizat o serie de cursuri și tabere de ceramică raku. Are experiență pedagogică de arte din 2009 în țară și străinătate.

Roxana Bâra este arhitect din 2013, ceramist autodidact începând cu 2015, a înființat micul atelier ceramic Studio mud. A organizat cursuri de ceramică pentru începători. A expus obiecte de design din ceramică la RDW și ZAIN, a povestit despre experiența ei ceramică în câteva publicații din țară.

maraton raku la Gura Vitioarei

Maker Culture

Avem în vedere o cultură care combină manualitatea, artizanatul, meșteșugul, cu o înțelegere rafinată a design-ului de obiect. Aportul valoric e produs de inteligență și creativitate, nu de tehnică. Maker Culture e un etaj peste DIY, dar nu caută obiecte well polished. Maker Culture este de la om la om. Acoperă și necesitatea de a produce lucruri cu mâna, dar și de a folosi lucruri în care amprenta umană e încă prezentă, ținând în echilibru și problema relevanței culturale (căci artizanatul nu e un scop în sine sau un obiectiv suficient). Maker Culture înseamnă pentru noi o tratare lejeră și jovială a materiei. În definitiv obiectul, ca orice alt produs omenesc, este (și) un mijloc de comunicare, înțeleasă în cazul nostru ca dialog amical.