Proiectul BLOC. UNBLOCK este un demers interdisciplinar, ce sondează specificul locuirii la bloc și caută soluții pentru îmbunătățirea calității vieții în acest model urban de locuire, foarte răspândit pe teritoriul țării.

Proiectul a fost compus din:

1. Un workshop interdisciplinar, prin care o echipă de studenți condusă de arhitecți și specialiști a realizat o amenajare model într-o scară de bloc socialist din București.

Echipa de studenți a propus amenajarea și obiectele necesare ei (cutii poștale noi, corpuri de iluminat, suporturi pentru plante, avizier, etc), le-a detaliat și realizat fizic, deprinzând cu acest prilej lucrul cu diferite materiale (lemn, metal, ceramică, beton). În același timp, o echipă de studenți antropologi a sondat straturile profunde și percepția locatarilor asupra scării și locuirii la bloc.

Scara de bloc abordată cu sprijinul Grupului de Inițiativă Civică Cișmigiu este scara centrală a blocului „Liric” din str. Ion Brezoianu, nr 47-49

-

Workshop-ul a avut loc la Nod Makerspace în luna septembrie 2018. Evoluția sa poate fi văzută pe pagina de facebook a asociației.

2. Serile de conferințe au fost susținute de arhitecți și antropologi cu experiență și studiu în domeniul locuirii colective și lucrul cu comunitățile. Serile de conferințe reprezintă o platformă de dialog deschisă publicului larg, prin care se caută soluții pentru cartarea problemelor, înțelegerea fenomenului și îmbunătățirea spațiilor, a locuirii și a relațiilor dintre locatari.

Conferințele au loc la Mater, biblioteca de materiale, iar programul complet este disponibil pe facebook

Vineri, 7 septembrie, ora 18.30
arh. Cristi Borcan - Studio Basar
Școala de Oraș 2015-2017: co-producerea spaţiului public

Luni, 10 septembrie, ora 19.00
arh. Tudor Elian
În jurul blocului - practici, interstiții, bricoleuri

Miercuri, 12 septembrie, ora 19.00
arh. Șerban Sturdza
Apartamentul

-

3. O serie de workshop-uri destinate celor implicați în asociații de locatari (președinți, administratori, membri de consiliu). Prin ele au fost predate rezultatele proiectului și alte informații utile în replicarea acestui model de lucru, pentru a ameliora un număr cât mai mare de spații. Cu această ocazie a fost lansat „Ghidul locatarului”, un ghid de bune practici în format de ziar, ce rezumă informații utile pentru administratorii acestui tip de spațiu. Varianta online este disponibilă aici: https://issuu.com/andreitache/docs/ghidul_locatarului_online

Workshop-urile s-au întâmplat la centrul comunitar La Firul Ierbii în luna octombrie.

Ulterior derulării proiectului, se intenționează continuarea demersului de înțelegere și îmbunătățire a acestui tip de spațiu printr-o publicație mai amplă, ce conține atât rezultatele proiectului de față, cât și interviuri cu profesioniști din diferite domenii ce au studiat fenomenul, perspective de dezvoltare, resurse.

Scara before and after:



Proiect inițiat și condus de Alexandra Mihailciuc și Andrei Tache, organizat de Asociația Designers, Thinkers, Makers și Nod Makerspace, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în parteneriat cu Banca Transilvania și La Firul Ierbii.