CALL FOR STUDENTS

Știm că un procent important din populația României locuiește în apartamente de bloc. Mai știm și că în general comanda de arhitectură nu are legătură cu această majoritate. Între cele două realități stă un gând optimist că arhitectul are capacitatea de a îmbunătăți calitatea vieții, înțelegând și modelând spațiul după necesitățile oamenilor și ale timpului.

Așa ne-am propus să realizăm o amenajare model într-o scară de bloc și în zona exterioară adiacentă accesului. Știm câte ceva și vom afla mai multe despre ce face o comunitate să funcționeze armonios, vom face un proiect de design interior și design pentru obiectele necesare (cutie poștală, corpuri de iluminat, locuri de stat, suporturi pentru flori, avizier și poate și altele încă mai creative), execuția și montajul lor. Cu îndrumarea arhitecților coordonatori și a trainerilor dedicați diferitelor ateliere vom modela obiecte din lemn, metal și ceramică. Experiența de lucru cu materialele este utilă, dar nu obligatorie.

Pentru asta dorim să sudăm o echipă interdisciplinară de 15 studenți dedicați, care să implementeze proiectul:

• 11 studenți arhitectură și design - au responsabilitatea proiectului și implementării, vor lucra în echipe
  • 3 studenți sociologie/antropologie - au responsabilitatea de a sonda realități și probleme în spațiul blocului și în procesul de lucru, apoi participă la workshop
  • 1 student fotograf - însoțește echipa de teren și participă la workshop

Amenajarea va fi inaugurată și activată prin evenimente organizate în comunitate.

Modelul (atât produsul finit, cât și tipul de abordare) se va propaga apoi în tot orașul printr-o publicație cu resurse utile și prin workshop-uri adresate administratorilor și președinților scărilor de bloc.

OAMENI

Îndrumarea este asigurată de o echipă tânără, cu expertiză în domeniile pe care le acoperă în proiect.

Roxana Bâra- arhitect, fondator Studio mud., Asociația DTM

Andra Raicu - arhitect, fondator The Interior Instinct

Alexandra Mihailciuc - arhitect, Laboratorul de arhitectură Prodid, câte și mai câte

Andrei Tache - arhitect, Fabrica de Design, Studio mud., Asociația DTM

Lucian Chiricuță - maker la Nod Makerspace, fondator Flori de nu ma uita, premiat pentru sustenabilitate cu Zatz

Ștefan Zwart - fondator ZWART, Asociația DTM

Daniel Rădulescu - artist metal, danielradulescu.ro

PROGRAM

Workshop-ul se desfășoară în luna septembrie după o agendă zilnică, ce va fi stabilită în funcție de necesități.

Orele de lucru vor fi programate începând cu orele 17:30, pentru a fi accesibil celor care lucrează

Etapele proiectului:

1. Întâlnire de echipă - briefing și organizare

2. Întâlnire cu beneficiarii amenajării

3. Releveu și proiect (3-4 zile)

4. Prezentarea soluției către beneficiari

5. Design obiect, (3-4 zile) și fabricație (12 zile) - în paralel au loc igienizare spațiului și mici reparații

6. Montaj (o zi)

Lucrul se desfășoară în cadrul Nod Makerspace. Detalii despre scara de bloc și alte detalii utile vor fi anunțate înainte de workshop.

---

Pe parcursul lunii septembrie vor fi organizate seri de conferințe pe teme de interes, deschise publicului, la care participanții școlii sunt încurajați să asiste.

POST SCRIPTUM

Prima ediție de Maker School, desfășurată în octombrie 2017, ne-a lăsat cu un gust plăcut și o doză sănătoasă de încredere. Te poți convinge aici, te poți înscrie în continuarea misiunii de a îmbunătăți calitatea vieții prin design:

ÎNSCRIERI & TAXĂ

Taxa de participare este de 400 lei și va fi achitată după selecție.

Înscrierile sunt deschise pentru studenți la facultățile de arhitectură și design până la data de 10 august. Participanții selectați vor fi anunțați înainte de 15 august.

Pentru înscrieri așteptăm mail-urile voastre la andrei@asociatiadtm.ro cu subiect „bloc. unblock” și un mesaj care să conțină:

• nume
  • număr de telefon
  • facultatea și anul
  • un paragraf despre percepția pe care o ai despre locuirea la bloc, fie că ești locatar sau nu. Cum este, cum ar trebui să fie, ce ai schimba într-o scară de bloc / fotograful echipei se înscrie cu câteva fotografii din portofoliu în locul textului
  • motivația participării la workshop

CREDITS

Organizat de Asociația Designers, Thinkers, Makers și Nod Makerspace